Hitta rätt padelracket som nybörjare

Jag är absolut inte någon expert i ämnet, men jag har gjort tillräckligt många fel för att se vart jag kunde ha gjort rätt. Låter det vettigt? Huvudsaken är att man har självinsikt när det kommer till att välja rätt padelracket. Hur mycket materialspelare man än må vara(titta inte på mig) så behöver inte det kändaste/dyraste padelracket vara det mest optimala för dig som är nybörjare inom sporten. För ja, dom olika formerna/egenskaperna har sina effekter.

Som nybörjare upplever jag att många inte har en aning om vad dom letar efter/”ska känna”. Vilket såklart är rimligt. Men då är det än viktigare att folk med erfarenhet, främst återförsäljare i många fall, som behöver vara mer noggranna när dom säljer ett padelracket till en nybörjare. För dom är inte billiga alla gånger och det är trist om man får en nybliven kund som blir besviken för att padelracket inte passa hans/hennes spelstil. Kanske ska du fråga en erfaren tränare i padel om hjälp att välja?

Tre olika former på padelracket

I folkmun pratas det om tre olika typer av former på padelracket. Det kan som ny inom sporten känns relativt begränsat men det finns såklart fler unika egenskaper som skiljer varje padelracket åt. Att använda sig av form(droppformat, diamantformat och runda padelracket) för att hitta rätt kan till en viss grad vara klokt, åtminstone som första utgångspunkt. Även om man såklart inte ska gå enbart på det. Här är lite kort om varje racketform:

Diamant

Den diamantformade varianten lämpar sig oftast för mer rutinerade spelare. Racket har en högre balanspunkt vilket gör det ”tyngre” längst ut och kan på så sätt tillföra mer kraft i slagen. Lite mer svårspelat men för den som behärskar det så finns det mycket att vinna.

Runda

Den runda modellen brukar oftast rekommenderas för folk som är nybörjare. Dessa padelracket har ofta balansen i mitten på racket och har i regel en större sweetspot(träffyta) som gör racket mer förlåtande.

Droppformat

En typ av hybris av det runda och det diamantformade padelracket. Rackets sweetaspot är placerat högra upp än det rundas och längre ner än det diamantformade vilket gör det till en typ av medel-racket. Lämpar sig för spelare som lätt vi kunna variera sitt spel.

Oavsett om man är nybörjare så är det högst individuellt

Även om många padelracket tas fram av olika anledningar och sägs anpassas för diverse olika spelartyper så gäller det såklart inte för samtliga. I slutet av dagen är det såklart högst individuellt. Även en total nybörjare kan hitta kontrollen med ett padelracket som för många andra kan känns alldeles för avancerat.

I många padelhallar och hos många återförsäljare så brukar man få möjligheten att prova på diverse olika modeller/typer. Ta vara på den chansen och känn dig för. Det är lätt att lockas av allt man läser men inget kan mäta sig med känslan när du väl står där med padelracket i handen.

Jag ska inte avslöja riktigt än vilket padelracket jag spelar med men det kommer komma ett längre inlägg framöver om diverse modeller. Där kommer jag sammanfatta dom olika padelracken jag har provat, köpt och spelat med och vilka som levde upp till mina förväntningar. Samt vilka som inte gjorde det. Håll spänningen uppe!

Starta en konversation

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *