Padelracket – Välj rätt padelracket med hjälp av vår guide

Som nybörjare är det lätt att komma igång med padel men det kan det vara svårt att uppfatta vad som skiljer olika former och modeller av padelraket åt. Målet med denna padelracket guide är att du efter att ha läst den ska ha en större förståelse om vad du bör tänka på när du ska köpa ditt nästa padelracket. Sedan ska man komma ihåg att allt är individuellt och bara för att något ofta rekommenderas till nybörjare så betyder det inte att det är det optimala för just dig.

Dropp, Diamant och runda padelracket

Det finns generellt tre olika former på padelracket som alla har olika egenskaper och passar olika spelstilar. Formerna i sig kommer ge dig en indikation på vilken typ av spelare padelracket i stor uträckning är framtaget för.

Diamantformat padelracket

Ett diamantformat racket brukar oftast beskrivas som mer avancerat. Rackets sweetspot sitter långt ut på huvudet och träffytan är betydligt mindre. Ett diamantformat racket kan upplevas tyngre just pågrund av sweetspotens placering.

padelracket diamant

Runt padelracket

Med en större träffyta och en sweetspot längre ner på racket så är det runda padelracket anpassat för spelare som vill ha mer kontroll. Dessa är betydligt mer förlåtande och rekommenderas både till nybörjare och mer erfarna spelare som söker mer precision.

padelracket runt

Dropp/hybrid padelracket

Den droppformade modellen kallas i folkmun för en ”hybrid”. Sweetspoten landar mellan dom två andra och hybriden beskrivs som en blandning av det diamantformade och runda padelracket. Här får du både kontroll och fart.

padelracket dropp

Vikt/Tjocklek

Det finns ett generellt spann på racket där dom flesta har en vikt på mellan 340 och 390 gram. Ett lättare racket ger dig som spelare en större frihet, rörlighet och ger dig möjligheten till snabbare förflyttningar. Ett tyngre racket å sin sidan ger dig betydligt mer kraft i slagen men inte samma snabba förflyttningar. Man brukar rekommendera ett lättare padelracket till nybörjare och tyngre till spelare som redan har större kontroll. Oavsett vad så var noga med att inte ha ett för tungt racket. I slutändan kommer det göra mer skada än nytta.

Även tjockleken gör sitt. Enligt internationella regler får ett racket inte vara tjockare än 38 mm. Det är samtidigt där dom allra flesta ligger idag. Junior-racket kan vara något tunnar och ligga runt 33-35 mm.

Vilka faktorer avgör vilket padelracket du bör välja?

Även om man precis som i så många andra fall tänker att ”dyrast är bäst” så är det många faktorer som avgör vad som skulle passa dig bäst.

Vilken nivå ligger du på?

Hur mycket materialspelare du än må vara så är olika racket anpassade för olika spelare och nivåer. Är du nybörjare så kan ett av dom mer lättspelade racketarna fungera alldeles utmärkt, om inte till och med fördelaktigt. Är du dock rutinerad och vet med dig att du behärskar spelet så bör du definitivt titta på ett lite mer avancerat padelracket.

Hur ofta ska du spela?

Är tanken att du ska spela padel mer regelbundet på veckobasis eller förväntar du dig att det kommer ske mer sporadiskt, någon gång då och då? Ju mer tid du förväntas lägga på ditt spelande ju mer värt blir det att lägga en extra krona på att få ett padelracket du verkligen vill ha. Om du inte tror att det kommer ske speciellt ofta så räcker det gott och väl med ett billigare alternativ.

Vilken spelstil har du?

Beroende på vilken spelstil du har så finns det olika egenskaper hos racken att ta hänsyn till. Om du vet med dig att du är mer defensivt lagd, gillar att attackera eller är en allround-spelare kan det ge dig insikter i vilken typ av racket du bör sikta på.

Vad har du för Budget?

Sist men inte minst, din budget. Har du kommit fram till rimliga svar på dom tidigare frågorna så bör du ha koll på ungefär hur mycket du är beredd att lägga på ett nytt padelracket. Priset kan skilja på ett par tusenlappar beroende på märke och specifikationer så här kan det krävas en extra tanke. Idag finns det många etablerade märken på den svenska marknaden som tagit fram prisvärda modeller.

Tips om du är nybörjare

Med hjälp av min padelracket guide bör du ha fått ett hum om hur ett padelracket är uppbyggt, vilka egenskaper dom olika formerna har och vad man bör tänka på när man väljer ett padelracket. Mycket av det som står är generella riktlinjer och i slutet av dagen är det såklart högst individuellt vilket padelracket du bör välja. Många rekommenderar som sagt ett lättare rundformat racket till nybörjare, vilket kan vara en bra utgångspunkt. Men jag rekommenderar alltid att du provar ett padelracket innan du slår till för att få den bästa upplevelsen av ditt köp.